Diyet

Diyet Hakkında Bilinmeyenler

Diyet konusunda özellikle internette sağlıksız bilgiler ve tavsiyeler yer almaktadır, bunları dikkate almadan mutlaka bir uzman gözetiminde yapılmalıdır.

Diyet denilince akla genelde, çok katı kuralları olan, az kalorili yiyecek ve içecek tüketilen ve birçok besin türünün yasaklandığı bir beslenme düzeni gelir. Aslında diyet sadece kilo vermek isteyenlerin uyguladıkları bir kavram değildir. Kilo alma sorunu yaşayanlarda, daha sağlıklı ve düzenli bir beslenme alışkanlığı kazanmak isteyenlerde çeşitli diyetler uygulamaktadır. Profesyonel sporcularda yaptıkları spora özel, uygun diyetler uygulamaktadır. Diyet, gün içinde tüketilen yiyecek ve içeceklerin tamamını kapsar. Uyguladığınız diyet size kilo aldırabilir ya da verdirebilir, mevcut kilo seviyenizi korumayı ya da sağlıklı kalmanızı sağlayabilir.

Kilo öncelikli diyetlerin yanında, çeşitli hastalıklar sebebiyle uygulanması gereken diyetlerde vardır. Örneğin şeker hastaları mutlaka doktorları tarafından verilen diyeti eksiksiz uygulamaları gerekmektedir.

Diyet Nasıl Yapılır? Sağlıklı Diyet Nasıl Olur?

Amacınıza yönelik bir diyet tercih edip başlamadan önce, uygulanacak diyetin hedefleriniz beklentilerinizi karşılayıp karşılamadığını iyi araştırmalısınız. Kısa süreli sonuç alacağınız ve 3 hafta ve 2 ay gibi kısa süreli uygulanan diyetler yerine, daha uzun vadeli, daha yavaş ama daha kalıcı sonuçlar alınabilecek diyetler tercih edilmelidir. Kısa süreli diyetler beslenme düzeniniz üzerinde kalıcı etkiler yaratamayacağı için, diyet sonunda verdiğiniz kiloları eskisinden fazla olarak almanız kaçınılmaz bir sonuçtur.

Uygulanması düşünülen diyette herhangi bir besin türü tamamen yasaklanmamalıdır. Her besin türünün vücutta farklı faydaları vardır ve tamamen kesilmemelidir. Aşırı kilo almanıza sebep olan besin türleri tespit ederek kısıtlanabilir fakat tamamen kesilmemesi gerekir. Uygulanan diyet sizi psikolojik olarak rahatsız edecek kadar çok kısıtlamamalı ve rahatsız etmemelidir.

Direkt olarak besin adıyla tanımlanan ifade edilen diyetler vardır. Örneğin lahana diyeti bunlar arasında en çok bilinenlerden bir tanesidir. Bütün gün ve tüm öğünlerde sadece belli besinler ile beslenmenizi tavsiye eden diyetler sağlıksız ve kısa süreliğine faydalı olabilecek diyetlerdir. Diyet mutlaka kişiye özel olmalıdır. Vücut değerleri, beslenme alışkanlıkları büyük bir titizlikle incelenmeli ve buna yönelik bir beslenme düzeni ile bir diyet oluşturulmalıdır. Tercih edilen diyetin uzun süreli ve başarılı bir sonuç verebilmesi için beslenme ve hatta egzersiz alışkanlıklarınız üzerinde kalıcı değişiklikler sağlamalıdır. Eğer tercih edilen diyet günlük hayata ve beslenme alışkanlıklarına uyum sağlar ise kalıcı başarı şansını arttırır.

Günlük Kalori Tüketimi Ne kadar Olmalıdır?

Her kişinin bireysel özelliklerine göre günlük kalori ihtiyacı farklıdır. Kalori tüketimi ve ihtiyacı, herkes için ortak değerler ile ifade edilemez. Bu sebeple hiçbir diyet genel olarak kalori üzerinden sınıflandırılmamalıdır. Diyet, herkesin ihtiyacına yönelik bireysel olmalıdır. Vücut değerleriniz incelendikten sonra, günlük ihtiyacınız olan kalori miktarı belirlenir ve bu kalori beklentisi, planı içerisinde tüketilmesi gereken besinler ve öğünler belirlenir. Kiloyu sadece korumaya yönelik günlük kalori ihtiyacınızı karşılamayacak diyetlerden uzak durulmalıdır. Şunu hiçbir zaman unutmamak gerekir, diyetin hayatımızda kalıcı değişiklikler sağlaması beklenir. Sizi halsiz bırakacak kalori değerleri ile yapılacak diyetlerden kaçınmak gerekir.

Diyet Sırasında Öğün Düzeni Nasıl Olmalıdır?

Israrla belirtmekte fayda var, diyet kişiye özel olmalıdır. Beklentiler, amaç ve ihtiyaçlara özel olarak düzenlenmelidir. Kahvaltı içermeyen diyetlerden kaçınmak gerekir. Öğünlerin mutlaka gün içerisinde hangi saat aralıklarında tüketileceği titizlik ile düzenlenmelidir. İdeal bir diyet düzeninde üç ana öğün olmalıdır. Öğün atlanarak ya da çok sık yiyerek uygulanan diyetlerden istenilen verim ve sonuç alınamaz. Ana öğünlerin yanında, beklentileriniz doğrultusunda mutlaka ara öğünler ve besinlere yer verilerek, diyet düzeni kurulmalıdır.

 

 

Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu