Sağlık

Bağırsaklar Vücudun İkinci Beyni!

Beyin ile bağırsaklar arasında bağlantı yer aldığı açıklandı. Bu bağ nedeniyle Bağırsaklar vücudun ikinci beyni deniliyor.

Anne karnında yer alan cenin gelişimi esnasında vücut içerisinde yer alan beyin ve bağırsakların aynı doku kümesi içerisinde meydana geldiğini açıklayan uzmanlar, tüketilecek olan gıdalarla mutluluk hormonu arasında güçlü ilişki olduğunu açıkladı.

Bağırsakların merkez sinir sistemiyle ilişki yer alan sistem kümesine enterik sistem adı verilir. Bu sistem üzerinde yaklaşık olarak 500 milyon nöron yer almaktadır. Enterik sinir sistemi, beyinde yer aldığı gibi ruhsal dengemiz üzerinde etkisi yer alan, ikinci beyin olarak yer almaktadır. Beyinle benzer özellikler taşımaya devam eden enterik sinir sistemi uygulaması bağımsız çalışmasının yanında vagus siniriyle beyne göndermiş olduğu sinyallerle davranışlarımız üzerinde etkili olabilmektedir. Enterik sinir sisteminin başlangıç bölgesi yemek borusu, bitiş yeri ise anüstür. Enterik sinir sistemi ve beyin işbirliği içinde çalışmaktadır.

İki Yönlü Yol

Beyin ve gastrointestinal sistem içerisinde iki yönlü iletişim yer almaktadır. Bağırsaklarda yaşamaya devam eden mikroorganizmaların bağırsak epitel ile beraber bağışıklık sistemi hücreleri ile iletişim içinde yer aldığı, bu iletişim otoimmün hastalıklar ve metabolik pek çok sorunun ortaya çıkmasına neden olmaktadır. Bağırsak üzerinde 40.000 çeşit bakteri çeşitleri ve yaklaşık 100 trilyon mikroorganizma yer almaktadır. İnsan vücudu içerisinde toplam hücre sayısından 10 kat daha fazla yer almaktadır. Bağırsak üzerinde yer alan bu mikroorganizma topluluğuna kısaca “Mikrobiota” adı ile anılır. Mikrobiotanın farklı mekanizmalar kullanılacak beyinle iletişim kurabildiği açıklanmıştır.

Çift yönlü olarak yer alan beyin-bağırsak iletişimi kan akımı, bağırsak geçirgenliği ve ağrı duyumsanması gibi fonksiyonların düzenlenmesinde önemli rolü yer almaktadır. Beyin bağırsak iletişiminde bağırsak mikrobiotası son  derece önemlidir.

Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu