Sağlık

Yumurta Dondurma Kimler İçin Uygulanabilir?

Yumurta Dondurma Kimler İçin Uygulanabilir? Annelik planlarınızı belirli bir süre ertelemek istediğinizde yumurta dondurma işlemi sizin için bir çözüm olabilir. Peki bu işlem nasıl uygulanmakta? İşte konuyla ilgili tüm detaylar makalemizde yer almaktadır.

Yumurta Dondurma Kimler İçin Uygulanabilir? Yumurta dondurma işlemi, kadın yumurtalıklarından ultrason yardımıyla toplanan yumurtaların veya dişi üreme hücrelerinin “kriyoprotektanlar” adı verilen koruyucularla etkileşime girdikten sonra yavaş veya hızlı dondurma işlemine tabi tutularak -196 derecelik laboratuvar ortamında saklanması işlemidir.

Yumurtaları Kimler Dondurabilir?

Daha önce sadece ciddi bir cerrahi operasyon geçirecek ve kanser tedavisi görecek hastalara yumurtaların dondurulmasına izin veren Sağlık Bakanlığı, yumurta rezervi düşük veya erken menopoz riski taşıyan tüm kadınlara “dondurma hakkı” veriyor. ovüller “son düzenlemeleriyle.

Yumurta stoğu az olan her genç, evli ve bekar kadın yumurtalarını dondurabilir ve dilediği zaman anne olma şansına sahip olabilir. Kanunen yumurtaların saklama süresi 5 yıl ile sınırlıdır. Kişi 5 yılın sonunda saklama süresini daha uzun sürelere çıkarmak isterse bu süre Bakanlığın izni ile uzatılabilir.

Yumurta

Kemoterapi ve radyasyon tedavisi gibi yumurtalara zarar veren tedavilere başlamadan önce

Üreme fonksiyonlarının kaybına yol açacak ameliyatlar (yumurtalıkların alınması gibi) öncesinde,

Ailesinde erken menopoz öyküsü olan veya yumurtalık rezervi düşük olan ancak henüz hamile olmayan kadınlarda.

Kanser tanısı nedeniyle ameliyat veya kemoterapi görecek ve üreme kapasitesini kaybedecek kadınlarda dondurulur.

Yumurta dondurma işlemi aşağıdaki durumlarda da yapılabilir:

Yumurta toplama gününde eşi sperm bulamayan hastalarda

Embriyo dondurmanın yasak olduğu ülkelerde

Dünyanın birçok ülkesinde hamileliği geciktirmek ve ileri yaşta anne olmak isteyen kadınlar

Yumurta Nasıl Dondurulur?

Yumurta dondurma işleminde tüp bebek tedavisinde olduğu gibi hormon tedavisi uygulanır. Tedavi hastanın adet görmesi ile başlar, hormon enjeksiyonları yapılır ve elde edilecek oosit sayısı arttırılır. Hormon iğnelerinin işlemi ve takibi tüp bebek tedavisi ile aynıdır. Yumurta dondurma işleminde yumurtalar anestezi altında vajinal yoldan toplanır. Embriyoloji laboratuvarında mikroskop altında tespit edilen oositler özel solüsyonlara alınır ve “inkübatör” adı verilen özel aletlere yerleştirilir. Oositlerin toplanmasından iki saat sonra çevredeki hücreler temizlenerek kaliteleri ve olgunluk dereceleri değerlendirilir.

Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu