Eğitim & Kurs

Çocuk Eğitiminde Hayati Önem Taşıyan Konular!

Çocuk Eğitiminde Hayati Önem Taşıyan Konular! Çocuk eğitiminde ilk altı sene hayati önem taşımaktadır. Çocuğun eğitimi noktasında yapılan en büyük hata ve ihmal, ilk seneleri önemsiz olarak kabul edilmektedir.

Çocuk Eğitiminde Hayati Önem Taşıyan Konular! Küçük yaştaki çocuklar genellikle, ya sevilecek ya beslenecek ya da büyütülecek bir varlık olarak algılanmaktadırlar. Oysaki bilimsel araştırmalar, bunun tam da tersini söylemektedir. Bilimsel araştırmalar, çocuğun eğitiminin anne karnında başladığını da açıklamaktadır.

Ruh ve Biyolojik Gelişiminin Paralelliği

İlk yıllarda çocuklar, yalnızca biyolojik olarak değil, ruh açısından da hızlıca gelişmektedir. Zira bu yıllarda çocuk, en temel özelliklerini ve yeteneklerini şekillendirmektedir. Çocukta öncelikle zekâsı, sonrasında algılama yeteneği hemen peşinde de kişiliği gelişmekte ve oluşmaktadır. Ayrıca çocuğun sosyal davranışları da ilerlemektedir. Tüm bunlar, çocuğun karakterini oluşturacak derecede etkili gelişimlerdir. Bu dönemde çocuklar, ağlamayı da gülmeyi de yürümeyi de konuşmayı da üzülmeyi de korkmayı da sevinmeyi de öğrenmektedirler.

Çocuk, beyin gelişiminin büyük bölümünü daha yedi yaşına gelmeden önce tamamlamaktadır. Çocuğun ilk dönemlerinden itibaren başlayan eğitim ve deneyimleri ile uyarıcılar, onun beyin gelişimi üstünde etkileyici rol oynamaktadır. Bu dönemdeki bir çocuğun, hem fiziksel hem zihinsel hem de sosyal talepleri ne derece doğru bir şekilde ve de kaliteli olarak karşılana bilir ise, gelişimi de bir o kadar sağlıklı olabilmektedir.

Çocuktaki Potansiyel

Her doğan çocuk, kendine has potansiyele sahip olarak doğmaktadır. Önemli olan bu potansiyeli önceden keşfetmektir. Keşfedilen potansiyelin ise hem yönlendirmeye hem de geliştirmeye tabi tutulması gerekmektedir. Bu durum da, ebeveynlere düşen en büyük görevler arasında yer almaktadır. Bunun içinde, çocuğun okula başlamasına kadar geçen sürede onunla sağlıklı iletişim kurabilmek, önem arz etmektedir.

Anne baba ile çocuk arasındaki kurulan sağlıklı iletişim, çocuk davranışları üstünde belirleyici rol oynamaktadır. Sonucundaki etkileri yaşamı boyunca görecek olan çocuğun bu durumunu, gelişim psikolojisi ortaya koymaktadır. Şayet iletişimin ve gelişimin temeli doğru atılabilir ve çocuğun okulda gördüğü eğitim ve öğretimin üstüne bir şeyler beklenebilir ise, çocuğun sağlıklı gelişimine de katkı yapıla bilinecektir. Bu konuda anne ve babalara büyük görevler düşmektedir.

 

Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu