EGZAMA HAKKINDA BİLGİ
Egzama bilindiği üzere bir deri rahatsızlığıdır. Kişinin sosyal hayat kalitesini düşürür ve rahatsızlık verir. Pek çok nedene bağlı olarak ortaya çıkabilmektedir. Kişide çeşitli belirtiler gösterebilmektedir. Bu belirtiler kızarıklık, kaşıntı, kuruluk, yanma, tahriş örnek olarak verilebilmektedir. Egzama da asıl unsur deri yağ tabakalarında olan değişim ve bu değişime bağlı olarak ciltte oluşan kuruluktur. Bu kuruluk zaman içerisinde tahriş oranını artırır. Kaşıntı ve kızarıklıklara sebep olur. Kişiyi olumsuz yönde etkiler. Egzama cildin kurumasıyla tahriş oranı da artacağı için dışarıdan oluşan etmenler ile ciltte iltihaplanma oluşabilir.
Egzamaya neden olan faktörler aşağıdaki gibidir;
Egzama zamansız uygulanan bir ilaç nedeniyle oluşabilir ( kükürt, cıva, penisilin, merhem, krem, tozlar). Bu ilaçlara karşı alerjisi olan kişiler de uygulanma ya da temas sonucunda egzama gelişebilmektedir. Uygulama kesilmesi sonucunda ise egzama olan bölge tamamen tedavi edilemese de sönme mevcuttur. Kişi daha rahatlamış olur.
Stres egzaması psikolojik sebeplere bağlı olarak gelişen egzamadır. Kişinin strese maruz kalması sonucunda gelişen bir egzama türüdür. Kişiye lokal antiseptikler ve psikolojik destek verilmesi ile bu egzama türünün önüne geçilmiş olunur.
Temas egzaması diye bilinen bir başka egzama türü de egzamaya sebep olacak ürünlerin deriye teması ile oluşmaktadır. Etken madde ile temas kesilir. Uygun tedaviler önerilir. Kişinin sağlıklı yaşamı idamesi gerçekleştirilir. Bu egzamaya sebep olan (şampuan, parfüm, deterjan, sabun) kişiden mümkün olduğunca az teması sağlanmalıdır.
İklim ile gerçekleşen egzama ise hava değişimine bağlı olarak gelişen egzama türüdür. Derinin soğuk, sıcak hava teması sonucunda egzama gelişmektedir. Bu egzama türünde koruyucu önlemler alınmalıdır. Cildi nemlendirmek için kremler, soğuk havadan korumak için eldivenler kullanılabilir. Kişinin hava şartlarıyla uyumu önemli olduğu için koruyucu ekipmanlar kullanılabilir.