Sağlık

Anksiyete (Kaygı Bozukluğu) Belirtileri ve Tedavisi

Anksiyete (Kaygı Bozukluğu) Belirtileri ve Tedavisi! Günümüzde hepimizin az veya çok anksiyetesi var. Anksiyete, tüm dünyada yaşanan ekonomik zorluklar yüzünden artık her insanın yaşadığı bir sağlık problemi haline geldi.

Anksiyete (Kaygı Bozukluğu) Belirtileri ve Tedavisi! Stresten kaynaklanan bir sağlık sorunu olan anksiyete, kaygı anlamına geliyor. Bu sağlık sorunu, kanser, diyabet, kalp hastalıkları gibi ciddi hastalıklara da neden oluyor. Stres, bizi tehlikelere karşı koruyan bir savunma sistemidir. Bir tehlike ile karşılaştığımızda vücudumuz stres hormonu salgılar. Kalp atışlarımız hızlanır, terlemeye başlarız ve vücudumuz bizi o ortamdan uzaklaştırmak için bize kaygı hissini yaşatır. Ara sıra stres yaşamak normal bir durumdur. Ancak stres sürekli bir hale geldiğinde, vücudumuz bitkin düşer. Anksiyete tedavi edilmezse şiddeti artan bir rahatsızlıktır. Kronik anksiyete bozukluğu, insanda tükenmişlik sendromuna neden olur. Bu sorunu yaşayan insanlar, iyi beslenmelerine, düzenli uyku uyumalarına rağmen kendilerini hep bitkin ve yorgun hisseder, hayattan keyif alamaz bir hale gelir.

Anksiyetenin Belirtileri Nelerdir

Anksiyete günümüzde sağlık sorunlarının temel nedeni olarak görülen bir rahatsızlıktır. Anksiyetenin fiziksel ve ruhsal olmak üzere birçok farklı belirtisi vardır. Bu belirtiler şöyle sıralanabilir:

  • Kalp çarpıntısı
  • Baş dönmesi
  • Uyku uyumama
  • Sinirlilik
  • Yorgunluk, bitkinlik
  • Ellerde titreme
  • İştah kaybı
  • İletişim güçlüğü
  • Sürekli tekrarlayan olumsuz düşünceler
  • Her olayda en kötüsünü düşünmek
  • İnsanlara tahammülsüzlük
  • Yalnız kalma isteği

Anksiyete Tedavisi

Anksiyete tedavisinin temeli, kişinin zihninde tekrarlanan olumsuz düşüncelerin, olumluya dönüştürülmesine dayanır. Bu tedavi oldukça zor ve uzun bir süreci kapsar. Anksiyete rahatsızlığı yaşayanlar, zihinlerini olumlu düşünme konusunda eğitmeyi başarabilirlerse büyük oranda iyileşme gösterirler. Zihindeki olumsuz düşüncelerin olumluya dönüştürülmesi için duyguları yönetme tekniği kullanılır.

Duyguları Yönetmek

Anksiyetenin temel sebebi kişinin yaşadığı olumsuz duygulardır. Korku, utanç, öfke gibi duygular, kişinin vücudunda stres hormonlarının salgılanmasına neden olur. Bu duyguların ortaya çıkmasına ise düşünceler sebep olur. Yani, olumsuz bir duygu, kişinin zihninde beliren olumsuz bir düşünce ile oluşur. Anksiyete tedavisinde önemli olan o düşünceyi bulmaktır. Bu yüzden anksiyetenin tedavisinde olumsuz düşünce tespit edilir. Daha sonra o düşünce üzerinde detaylı olarak çalışılır. Olumsuz düşünce değiştirildiğinde, duygu da değişir ve Anksiyete belirtileri kaybolur. Örneğin, sahneye çıkmadan önce anksiyete yaşadığınızı var sayalım. Bu anksiyete sizde utanç, çekingenlik, korku gibi bir duyguya neden oluyor diyelim. Anksiyetenizin temel sebebi, yaşadığınız bu olumsuz duygulardır. Bu olumsuz duyguları yönetebilmeniz için, onlara neden olan olumsuz düşünceyi bulmalısınız. Örneğin, ‘rezil olacağım’, ‘beni sevmeyecekler’ veya ‘ben hep başarısızım’ düşüncelerinden biri sizde bu duyguların ortaya çıkmasına neden oluyordur. Anksiyetenizin tedavisi için, bu düşünce üzerinde detaylı çalışmalı, kendinize bu düşüncenin gerçek olmadığını kanıtlamalısınız.

 

Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu