Sağlık

Soğuk Algınlığı Nedir ve Nasıl Atlatılır?

Soğuk Algınlığı Nedir ve Nasıl Atlatılır? Soğuk algınlığı, grip veya nazofarenjit, üst solunum yollarında (burun ve boğaz) oluşan viral bir enfeksiyondur. Yılın her mevsiminde görülebilen ve tüm dünyada yaygın görülen bir hastalık türüdür.

Soğuk Algınlığı Nedir ve Nasıl Atlatılır? Bağışıklık sistemimiz zayıfsa, nezle olursak yakalanmamak mümkün değil. Enfeksiyon süreci büyük rahatsızlığa neden olabilse de genellikle zararsızdır. Soğuk algınlığına farklı virüs türleri neden olabilir.

Grip Nasıl Oluşur? Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Ayrıca “7 gün ilaç, 1 hafta ilaçsız” diyerek kontrol altına alınamayan grip, zatürre, menenjit gibi ciddi hastalıklara da zemin hazırlayabilirsiniz. Bu nedenle grip tedavisi ihmal edilmemeli ve tedavisi için bir uzmana danışılmalıdır.

İlk olarak, virüsün toplanmasını önlemek için grip hastaları evde kendilerini izole etmelidir. Ateş düştükten bir gün sonra hasta işe veya okula dönebilir. Hastayı grip tedavisi konusunda eğitmek de çok önemlidir. Tüm hastalar virüsün nasıl bulaştığı konusunda bilgilendirilmeli ve nelere dikkat etmeleri gerektiği söylenmelidir.

Hem tablet hem de inhalasyon şeklinde bulunan antiviral ilaçlar, gribin daha hafif ve kısa sürede geçmesine yardımcı olur. İnfluenza teşhisi konan bir hastada antiviral bir ajan başlanıp başlanmamasına hekim karar vermelidir.

Özellikle risk grubundaki bazı hastalarda ilk şikayetlerin başlamasından sonraki 24 ila 48 saat içinde doktor tarafından bazı antiviral ilaçların verilmesi semptomların şiddetini azaltır ve daha kısa sürmesini sağlar. Ayrıca kullanılan ilaçlar grip virüsünün başkalarıyla bulaşmasını engeller.

Her yıl, okul öncesi ve okul çağındaki çocukların yaklaşık yarısı grip, yani grip enfeksiyonları alır. Çoğu çocuk evde tedavi edilirken, bazılarının hastaneye yatırılması gerekebilir. Çocuğun dinlemesi, bol sıvı alması, ateş ve kas ağrılarını hafifletmek için ateş düşürücü ağrı kesiciler vermesi önerilir. Grip bulaşan çocuklar ne kadar küçükse, hastaneye yatış oranı o kadar yüksek oluyor.

İki yaş altı çocuklar, kronik hastalığı olanlar, bağışıklığı baskılanmış olanlar, aşırı obezler ve huzurevinde yaşayanlar; karmaşık (hayatı tehdit eden) bir grip geçirme olasılığı daha yüksek olan çocuklardır. Küçük çocuklarda burnu tuzlu solüsyonla temizlemek ve salgıları solumak çocukları rahatlatır.

Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu