Gebelik

Ay Ay Gebeliğin Öyküsü

Gebelik son menstrüasyon döneminin başlangıcı ile birlikte ortalama 40 hafta yani 280 gün sürer.  Fakat bu doğal süreç bazen 37 haftada biter, bazen de doğumun gerçekleşebilmesi 42 haftayı bulur.

hamilelik
hamilelik

Sağlıklı sperm ve yumurtanın birleşmesi ile başlayan bu heyecanlı ay ay gebelik öyküsü, minik bir bebeğin dünyaya gelişiyle sonlanır.

Gebelikte 1. Ay

Döllenmenin 15. gününde bir plak biçiminde düz olan embriyo(döllenmiş yumurta) kendi üstüne katlanır, ortadan aşağı ve yukarıya doğru birleşme devam eder. Embriyonun üst kısmında omurga şekil alır ve içinde de ilk ilkel bağırsak meydana gelmeye başlar.

Gebelikte 2. Ay

6- 10 Hafta arasında embriyonun başı göğüs kafesine doğru eğiktir. Beyinde oluşan 3 bölüm kese (ön orta ve arka beyin) ilk baş dokularını oluşturur. Omurga üst ve alt kısımları kapanır, omurilik omurga içerisine yerleşir.

Gebelikte 3. Ay

10-14.haftalar arası dönemde embriyo artık fetüs adını alır. Dış genital organlar belirginleşir ve bebeğin cinsiyeti tespit edilebilir. Mide bulantıları başlar.Yükselen hormonsal değerler, tansiyon dalgalanmaları ve karbonhidrat metabolizmasındaki değişiklik sabah bulantılarının nedenleridir.

Gebelikte 4. Ay

İlk 3 ay, bünyede tutunmaya çalışan embriyonun, onu yabancı bir cisim olarak algılayan vücut ile mücadele dönemidir. Tutunmayı başaran fetüs, 15-18 Hafta arasında normal seyrinde daha az değişiklik gösterir. Daha orantılı biçim alır, kollar ve bacaklar uzamaya başlar.

Gebelikte 5.Ay

19-22 Hafta arasında yaşanan en çarpıcı gelişme bebeğin hareket etmeye başlaması ve anne adayının bu hareketleri hissedebilmesidir. Fetüsün akciğerlerinde (ileride hava kesecikleri ile dolacak olan) bronş ağacı tamamlanır. Solunum ve yutma hareketleri görülür.

Gebelikte 6. Ay

Bu dönemde olgunlaşan ve kuvvetlenen bebek, dönme, tekme, elini, kolunu oynatma gibi 20-80 arası hareket yapabilir. Bebeğin beyin dokusu daha da kıvrımlanır. Akciğerlerde, hava kesecikleri oluşur. Kaşlar ve saçlar çıkar. Göz kapaklarında hareketler başlar. Evet ! Bebek artık 16-20 saat  uyur ve uyanır. 30 cm boya, 800 gr ağırlığa ulaşır.

Gebelikte 7.Ay

27-30 Hafta arasında bebeğin gelişimi devam eder. Bebeğin beslenmesi, annenin artan iştahı ve kilo alması anne adayına şişmanlık olarak yansır. Gebelikte büyüyen rahim karın damarlarını baskılar ve sıvı dağılımındaki değişim anne adayında el ve ayaklarda şişme (ödem)meydana getirir. Bebek ortalama 40 cm uzunluğunda 1600 gr ağırlığındadır.

Gebelikte 8.Ay

31-34 haftalarda iyice büyüyen bebeğin ağırlığı ile anne adayının hareketleri sırt ve bel ağrıları yüzünden kısıtlıdır. Bebeğin birçok organı son şeklini almıştır. Cilt yağlı bir tabaka (verniks kazeoza)ile kaplanır. Akciğerlerde pnömasit hücreleri doğum sonrası bebeğin nefes alıp vermesini kolaylaştıran surfaktan maddesi üretir. Bu dönemde erken doğum söz konusu olursa da bebeğin yaşama şansı yüksektir. Boyu 45 cm, kilosu ise 2500 gr’ a ulaşır.

Gebelikte 9. Ay Ve Mutlu Son

35-40 hafta arası dönem amniyon sıvısı iyice azalır ve bebek doğum kanalına girme pozisyonunu belirler. Normal bir bebek, doğuma yakın dönemde 50 cm boyunda, 3500 gr ağırlığında olur. Artık heyecan içinde beklenen öykünün sonunda minik bebek dünyaya gelme sinyalleri verir. Bebek ve anne için bu doğal mucize için sevinç gözyaşları dökme zamanıdır.

hamilelik
hamilelik

Annelere ve anne adaylarına, bu öykünün öncesi ve sonrasında, ay ay gebelik, bebek bakımı, mama tarifleri, çocuk gelişimi alanlarında eğitici ve bilgilendirici  http://www.gebelikveannelik.com/ay-ay-gebelik web sitesi rehber niteliğindedir. Sadece anne ve bebek ile ilgili, ihtiyaç duyulan her konu dopdolu, merak edilen konularda güncel ve aydınlatıcı yayınlarla yanınızdadır.

Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu