Gebelik

Hamilelikte Kadınların Düşmanı Mantar! Neden Olur Ve Çözümleri

Hamilelikte mantar enfeksiyonu sıklıkla görülür ve tekrar eden bir yapıya sahiptir. Bu nedenle mantar tedavisinin doğru uygulanması gerekir.

Hamilelik döneminde mantar enfeksiyonu vücut yapısının değişmesinden dolayı daha fazla görülür. Normalde zararlı olmayan bakteriler bu dönemde hastalık yapma etkisine sahip olur. Bazı durumlar ise bu durumun oluşumunu tetikler.

Hamilelikte mantar enfeksiyonu nedenleri arasında ıslak mayoyla oturmak, sentetik iç çamaşırı giymek, gebelik şekeri, dar pantolon giymek, yetersiz sıvı tüketimi ve günlük ped kullanımının alerjik durumlara sebebiyet vermesi yer alır. Bunları bilerek anne adayının biraz daha dikkatli davranmasında yarar vardır. Böylece mantar oluşma ihtimali en aza indirilecektir.

Hamilelikte Mantar Enfeksiyonu Belirtileri Nelerdir?

Gebelikte mantar enfeksiyonu belirtileri arasında ilk sırada dış genital bölgede akıntı yer alır. Normal döneme kıyasla hamilelikte çıkan belirtiler biraz daha farklı olabilir. En çok görülen belirtiler yeşil ve beyaz renkte akıntı, vajinal kaşıntı, yanma, kesik peynir şeklinde akıntı, idrar kaçırıyormuş hissi veren akıntı, topaklanma şeklinde ve yoğun ya da su kıvamında akışkan akıntı mantar enfeksiyonu olduğunu ifade eder. Bunlar görüldüğünde hiç vakit kaybedilmeden doktora başvurulmalıdır.

Belirtiler ortaya çıktığında anne adaylarının aklına ilk gelen yöntem krem kullanmak olacaktır. Bu krem enfeksiyon halinde kullanılması için doktor tarafından verildiyse kullanımında sakınca yoktur. Ancak gebelik sürecinde bilinçsiz ilaç kullanımından kaçınmak gerekir.

Hamilelikte mantar enfeksiyonunun tedavisi anne adayının şikayet durumuna göre değişir. Eğer herhangi bir şikayet yoksa bu durumda tedaviye gerek kalmayacaktır. Tedavi uygulanması için durumun niteliği önemlidir. Eğer fazla miktarda akıntı varsa bu durumda fitil uygulanması tavsiye edilir. Kızarıklık ve kaşıntı şikayetleri mevcutsa bunları geçirmek için mantar kremi kullanılması önerilir. Genellikle gebelik boyunca verilen ilaçların ağızdan olmamasına dikkat edilir.

Mantar enfeksiyonu sıklıkla görüldüğünden tedaviye de daha fazla ihtiyaç duyulabilir. Enfeksiyonun tamamen geçmesi için gerekli olan süre en fazla 14 gündür. Bazı çiftlerde enfeksiyonun eşe bulaşması da söz konusudur. Eğer böyle bir durum varsa eş de tedavi olmalıdır.

Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu